Tansiyonun kanın damarlarda uyguladığı basınç olduğunu ve hipertansiyonun bu basıncın fazla olmasından kaynaklandığını söyleyenUzm. Dr. Ahmet Bilge, düzenli ölçüm yapılarak takip edilmesi gerektiğini söyledi. Sinsi ilerleyen bir hastalık olan hipertansiyon için belirtilerin dikkate alınmasının önemine vurgu yapan Uzm. Dr. Ahmet Bilge, “Hipertansiyonda baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, göğüste sıkışma, kulakta çınlama ve sık idrara çıkma gibi belirtilere dikkat edilmeli ve bir uzmana başvurmalısınız. Hipertansiyon belirti vermeden de ilerleyebildiği için hipertansiyon şikâyetiniz olmasa dahi ailenizde hipertansiyon ya da şeker hastalığı öyküsü varsa aralıklı tansiyon takibi yaptırmanızda fayda var.” şeklinde konuştu.
“Dahili sağlık problemleriniz hipertansiyonu tetikleyebilir”
Birçok dahili problemin hipertansiyonun oluşumunda etkin rol oynadığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Bilge, “Mevcut böbrek hastalığı, böbrek üstü bezi tümörleri, tiroit, kan damarlarındaki sorunlar ve kullanılan bazı ilaçlar hipertansiyonu oluşturabilir. Bu sorunlardan biri ya da birileri sizde varsa hipertansiyonunuzun olup olmadığının araştırılması gerekmektedir ”ifadelerini kullandı.
Dahili hastalıkların yanı sıra bazı başka faktörlerinde de hipertansiyonu tetikleyebildiğini sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Ahmet Bilge, sağlıksız beslenme, fazla tuz tüketimi, hareketsiz bir yaşam sürmek ve fazla kilo alımının bu faktörler arasında yer aldığını söyledi.