Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesindeki engellilik tanımına da değinen Şeref Arpacı, “Engellilik; diğer bireylerle eşit koşullar altında topluma tam ve etkin katılımın önündeki uzun süreli fiziksel, zihinsel, düşünsel ve algısal bozuklukları bulunan kişiler olarak tanımlanmaktadır. Yani engellilerin en temel sorunu, toplumsal hayatın bir parçası olamamaktır. Hayatın her alanındaki ayrımcılığın karşısında durarak, engellilerin toplumsal yaşamın içinde olmasını sağlamak ise hiç şüphesiz sosyal devletin gereğidir.” değerlendirmesini yaptı. İşitme Engelliler Derneği’nde, sorunları dinleyen CHP’li Arpacı; “Ülkemizde engellilerin istihdam, eğitim, sağlık, bakım ve rehabilitasyon gibi temel konularda önemli sorunları bulunmaktadır. Bu sorunların tamamı engelli vatandaşlarımızı olduğu kadar ailelerini de etkilemektedir. 21’inci yüzyılda, engellilerin eşit hak taleplerinin karşılanmasında dünyada pek çok ülke önemli adımlar atarken, Türkiye maalesef çok gerilerde kalmıştır” dedi.
İşitme alanındaki engelde erken tanı ve erken cihazlandırmanın çok önemli olduğunu söyleyen Şeref Arpacı; “Tanı ve tedavi süreçlerinde erken davranmak, hem çocuklarımız hem de aileleri için son derece önemli. Ancak burada da karşımıza işitme cihazlarında ve pillerde Sosyal Güvenlik Kurumu ödemelerinin yetersizliği sorunu çıkıyor. Özellikle biyonik kulak konusunda marka ve model seçenekleri kısıtlanmış, ameliyat sonrasında fark ücreti ödeyip üst modele geçmek isteseniz bile bu yol kapalı. Çünkü ekonomik sebeplerle Devlet Malzeme Ofisi ihalesi ile sadece 2 marka alınıyor. Bu sorunun mutlaka aşılması ve ailelere ekonomik olarak destek sağlanması gerekiyor. Bunun yanında yine ailelere sosyal hizmet uzmanlarınca destek sağlanması da çok önemli. Aslında bu konuda sağlanacak desteğin sürekliliği de önemli. İlerleyen yaşlarda, kaynaştırma eğitimine dahil olan çocuklar da aileleri de sorun yaşıyor. Öyle ki özel eğitim verilen okullarda işaret dili bilmeyen öğretmenlerin atandığına dair şikayetler olduğunu biliyoruz” ifadelerine yer verdi.
HAYAT ERİŞİLEBİLİR OLMALI
Engelli vatandaşların erişilebilirlik konusunda yaşadığı sorunların çözülmesi için acilen adım atılması gerektiğini söyleyen Arpacı; “ Fiziksel engeli olan vatandaşımızın doğru bir kent planlaması ile ulaşıma erişimini sağlayamıyorsanız, işaret dilini yaygınlaştırarak işitme engelli vatandaşımızı sosyal hayatın içine dahil edemiyorsanız, engelli politikalarında ciddi eksiğiniz var demektir. Biz, engelli vatandaşlarımız için hayatın erişilebilir olmasını hedefliyoruz. Hak temelli politikalarımızla, istihdamdan sosyal hayata, eğitimden sağlığa her alanı engelli vatandaşlarımız için erişilebilir hale getirmeyi hedefliyoruz.28 Mayıs’ta Türkiye kararını verecek engelli vatandaşlarımızın, hayata erişmesinin önündeki tüm engeller kalkacak” dedi.