Dünya genelindeki kakaonun yaklaşık yüzde 60'ını üreten Gana ve Fildişi Sahili'nde üç yıldır kakao rekoltesi düşük geliyordu.
Rekoltenin dördüncü yılda da düşük gelmesi bekleniyordu. Kakao çekirdeği arzındaki düşüş tedarik zincirini aksattı. Büyük işleme tesisleri kakao çekirdeği satın alamadıklarını açıkladı. Dev tesislerin kapanmanın eşiğine geldiği belirtilirken, çikolata üreticileri bu tesislere ihtiyaç duyuyor.
Durum böyle olunca çikolata üretim maliyetleri de arttı. Bu artış etiketlere yansıdı.
Özellikle Ramazan Bayramı öncesi çikolatadaki artış cep yakan türden olsa da geleneklerimiz doğrultusunda Şeker Bayramı olarak da bilinen Ramazan Bayramın öncesi çikolataya talep arttı.
Fiyat artışına rağmen gramajlar düşse de bayram çikolatası raflarda yerini koruyor.