Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz’un 2018 yılını “Mesleki Eğitimde Değişim ve Gelişim Yılı” ilan etmesi ile birlikte mesleki eğitim çalışmaları tüm hızı ile devam ediyor.
Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz başkanlığında; 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında geçerli olacak yeni sistemde geleceğimiz olan çocuklarımızın ehil iş gücü olarak yetişmelerine imkan veren Mesleki ve Teknik Eğitim veren okulların tanıtılması ve öğrenci yönlendirilmesi bakımından bir dizi toplantılar gerçekleştiriliyor.
Bu kapsamda; İlk olarak Pamukkale Gülay Kaynak Sarıkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Denizli geneli Rehber Öğretmenler ile başlayan mesleki eğitim veren okulların tanıtılması ve öğrenci yönlendirilmesi çalışmaları sırasıyla ilçe ortaokul müdürleri ve ilçe müdürleri ile devam etti.
İl Müdürü Mahmut Oğuz’un başkanlığında yapılan toplantılarda konuşan Müdür Oğuz “Milli Eğitim Bakanlığınca Ortaöğretime geçiş sisteminde yapılan değişiklikler sonrası adrese dayalı kayıt sistemi mesleki eğitim veren okulların değerini artırmaktadır. Günümüz ihtiyaçları doğrultusunda mesleki eğitim veren okullarımızda yeni alan ve dallar açılacak. Böylelikle daha esnek bir yapıya sahip olacaklar. Meslek lisesi müdürlerimiz sık sık iş adamları ile bir araya gelerek istihdamın arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Ortaokullarımızın 8.sınıfta okuyan öğrenciler ve velilerin bilgilendirilmesini ve meslek lisesine öğrenci kaydının arttırılmasına yönelik çalışmalara öncelik verdik. Meslek liselerimizde yapmış olduğumuz kariyer günleri öğrencilerimize çok güzel örnekler teşkil etmektedir. İlimizin sanayici ve iş adamları ile işbirliği içindeyiz. Okulların fiziki imkânlarının daha da iyileştirilmesi için sürekli çalışmalar yapmaktayız.
İlimizde Mesleki Eğitimde okullaşma oranın da Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Yaklaşık olarak %50 okullaşma oranına ulaştık. Hedefimiz bunu daha yukarılara taşımaktır.
Son günlerde ülke gündemde olan çocuk istismarı konusunda okul müdürlerimiz çok dikkatli olmalıdırlar. Aile içi şiddet ile ilgili okullarımızdaki rehber öğretmenlerimiz tarafından her öğrenci ile ilgili özel çalışmalar yapılıyor. Madde bağımlılığı ve teknoloji bağımlılığı ile ilgili özel çalışmalar yaparak özellikle meslek lisesi öğrencilerimizi toplumda iyi yerlere getirmeyi istiyoruz” dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz’un konuşmasının ardından İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ramazan Kayayurt tarafından Mesleki ve Teknik Eğitimin yaygınlaştırılması ve tanıtılması kapsamında hazırlanan eylem planı ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında sunum yapıldı.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), bu yıl merkezi sınavla öğrenci yerleştirecek 449 Anadolu teknik programında, «çekirdekten mühendis yetiştirilmesi» vizyonu doğrultusunda fen liseleri ayarında müfredat uygulanacak. Anadolu Meslek Programında, bir mesleğe yönelik bilgi ve becerilerin yanında genel bilgi dersleri yer almaktadır. Anadolu Teknik Programında ise bir
mesleğe yönelik bilgi ve becerilerin yanında matematik, fizik, kimya ve biyoloji dersleri 4 yıl boyunca ağırlıklı olarak verilmektedir. Her iki programda da 10. sınıfta mesleki alan eğitimi, 11. ve 12. sınıfta meslek alanına bağlı olarak dal eğitimi verilir. Anadolu Meslek Programlarına sınavsız geçiş ve mahalli yerleştirme ile kayıt yapılır. Anadolu Teknik Programına merkezi sınav ile yerleştirme yapılır.
Mesleki Eğitim Mezunlara Verilen Haklar ve Belgeler
Alan ve dalda diploma (MTAL)
Ustalık ve kalfalık belgesi (MEM)
Teknisyenlik unvanı
İşyeri açma belgesi
EUROPASS belgesi
Bütün mesleki ve teknik eğitim mezunlarına teknisyen unvanı verilmektedir.
Mesleki ve teknik ortaöğretimden meslek yüksek okullarına geçişte sınav sonucuna göre alanında eğitim yapmak isteyen mezunlara ek puan verilmektedir.
KOSGEB ile yapılan protokol kapsamında kendi iş yerini açan mesleki eğitim mezunlarına KOSGEB tarafından 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi verilmektedir.