Vücudumuzda midenin arka kısmında pankreas adında bir bez bulunur. Bu bez kan şekerini düzenleyen hormonlar salgılar. Bu hormonlardan biri insülindir. İnsülinin salgılanamaması ya da etkisiz kalması sonucu hücrenin enerjisini karşılamak gibi çok önemli bir görevi olan şeker(glukoz) hücreye giremez. Hücreye giremeyen bu şeker kanda birikir. Kanda normal bulunması gereken miktardan daha fazla bulunur. Bu da bütün hücrelere zarar verir. Çünkü fazla şeker vücutta zehir gibidir. Şeker hastalığı aileden gelen (kalıtsal) ve çevresel faktörlere bağlanmaktadır.
ŞEKER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR? *
[ ] Çok fazla su içme ve içme isteği, * İştahın açılması ve fazla yemek yeme, * Çok sık idrara çıkmak ve geceleri bunun için sık sık uyanmak, * Ciltte kuruma, * Sürekli halsizlik ve yorgunluk, çabuk yorulmak, * Yaraların geç iyileşmesi, * Bazen bulanık görmek gibi belirtileri vardır. -
[ ] Şekere İyi Gelen Gıdalar * Bazı sağlık uzmanları kepek ekmeğini tavsiye ediyorlar ama bunun yerine tam buğdaylı ekmekler öneriyoruz, * Tam tahıllı ürünler ve çok az şeker içeren tahıllı yiyecekler, * Tam tahıllı ekmek, * Fırında kızartılmış patates, * Tam tahıllı un veya mısır ekmeği, * Mısır, patlamış mısır veya mısırdan yapılmış ürünler,
[ ] Şekere Zararlı Gıdalar * Beyaz un ve ağırlıklı beyaz undan hazırlanmış yiyecekler, * Beyaz pirinç gibi işlenmiş tahıllar, * Az tahıllı, çok şekerli gıdalar, * Beyaz ekmek, * Patates kızartması, * Kızartılmış beyaz un ekmeği. -
[ ] Şekere İyi Gelen Sebzeler * Taze sebzeler, çiğ veya suda hafif haşlanmış sebzeler, * Dondurulmuş veya hafif buğulanmış sebzeler, * Düşük sodyumlu ya da tuzsuz konserve sebzeler, * Salata, yeşillik, lahana, ıspanak, roka -
[ ] Şekere Zararlı Sebzeler * Konservelerde sodyum ekli sebzeler, * Tereyağı, peynir eklenerek pişirilmiş sebzeler, * Turşu (sodyum oranı çok fazla olan) * Lahana turşusu. -
[ ] Şekere İyi Gelen Meyveler * Dondurulmuş meyve ve konserve meyve suları, * Şekerli veya az şekerli konserve meyveler, * Şekerli şekersiz reçel ve konserveler, * Şeker eklenmemiş elma püresi, * % 100 meyve suyu -
[ ] Şekere Zararlı Meyveler * Yüksek şekerli şurup ve meyveler, * Pestil, köme, lokum gibi meyveli ürünler, * Sürekli meyve reçeli tüketimi, * Tatlı elma püresi, * Meyve suyu, % 100 meyveli içecekler -
[ ] Şekere Faydalı Et ve Proteinler * Fırında, ızgara, veya haşlanmış etler, * Sığır etinin yağsız kısmı, * Hindi eti, * Düşük yağlı peynir, * Tavuk veya hindi eti, derisiz göğüs kısmı, * Fırında, ızgara buğulama veya ızgara balık, * Tofu, hafif sote buğulama veya çorbada, * Fasulye, * Yumurta, * Fındık. -
[ ] Şekere Zararlı Et ve Proteinler * Kızartılmış et, * Kaburga kısmından ve yağlı etler, * Sürekli peynir tüketimi, * Kümes hayvanları etinin deriyle birlikte tüketilmesi, * Balık kızartması veya kızarmış balık, * Kızarmış tofu,