Denizli İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 23. maddesine göre, Vali Hasan KARAHAN’ın başkanlığında olağanüstü toplanarak gündemdeki konuları görüştü. Yapılan görüşmeler neticesinde ekmek satışını kuralları ve dikkat edilmesi gereken hususları belirlendi.
İŞTE O KARARLAR
Tarım ve Orman Bakanlığımızca, 23.03.2020 Tarihinde Yayımlanan Ekmek ve Ekmek Çeşitlerinin Üretimi ve Satışı Hakkında Alınan İhtiyati Tedbir Kararı İle İlgili Olarak Denizli İlimizde Yapılacak Çalışmalar;
1- Pazar, manav gibi yerlerde, sokaklarda, seyyar araçlarda ambalajlı veya ambalajsız olarak ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışının yapılamayacağına,
2- Fırından dağıtıma çıkacak ekmeklerin konacağı kasaların içerisine kasa ambalajı (poşeti) konulacağı, ekmekler soğuduktan sonra bu ambalajın içine yerleştirileceği ve kullanılan kasa ambalajlarının bir kez kullanıldıktan sonra tekrar kullanılamayacağına,
3- Piyasaya arz edilen ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışında tüketicinin ürünü doğrudan almasının engelleneceği ve ekmeklerin satış noktasındaki görevlilerce tekli veya çoklu şekilde poşetlenerek ekmek dolabına yerleştirileceğine,
4- Fırınların ekmek taşıma araçlarının, Denizli Fırıncılar Odasının belirleyeceği düzenli aralıklarla dezenfekte edileceği ve yapılan işlemlerin kayıt altına alınacağına,
5- Bulaşma ihtimaline karşı, Tarım ve Orman Bakanlığımızın ekmek ve ekmek çeşitleri ile ilgili ihtiyati tedbir kararı sona erene kadar fırınların ambalajlı/ambalajsız iade ekmek almayacağına,
6- Pazar yerlerinde simit, yufka, bazlama, gözleme, lokma vb. unlu mamullerin ve pastacılık ürünlerinin üretiminin ve satışının yapılamayacağına,
7- Pazar yerlerinde; bisküvi, kuruyemiş, lokum, şekerleme gibi ürünlerin açıkta satışının yapılamayacağına,
8- Konu ile ilgili olarak denetimlerin İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince ve Belediyelerce yapılacağına, gerekli görüldüğü takdirde kolluk kuvvetlerinin de denetimlere eşlik edeceğine,