Kınalı keklik; halkımız tarafından en fazla sevilen hayvan türlerimizden birisi. Ülkemizde Kınalı keklik ve insan arasında kültürel ve duygusal bir bağ oluşmuş, evlerde beslenen kekliklerin ötüşlerini dinlemek vazgeçilmez bir gelenek ve tutku şekline dönüşmüş, keklik halk ezgilerine de konu olmuştur. Son zamanlarda yaşanan hızlı endüstriyel gelişim, tarımın mekanizasyonu ve hızlı nüfus artışı, yaban alanların tarım arazisine dönüştürülmesi, tarım ilaç ve gübrelerinin aşırı kullanımı ve kaçak avcılık yaban hayatı habitatlarını son derece olumsuz etkilemiştir. Kınalı keklik popülasyonları da bu olumsuz gelişmelerden nasibini almıştır. Denizli’de de keklik popülasyonu giderek azalmaktadır.
Kınalı kekliğin hem doğada hem de halk kültürümüzde yaşatılması, keklik popülasyonunu yeniden arttırmak amacıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü çalışmalarını sürdürüyor.
Denizli’de Proje İçinde
Bu kapsamda Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Kahramanmaraş Kapıçam Kınalı Keklik Üretme İstasyonu'nda üretilen 12 bin kekliğin bir kısmı Denizli'ye getirilerek doğaya salındı.
Bu keklikler 'Kınalı keklik Tahsis Programı' kapsamında Denizli dışında 11 ile gönderildi. Adana, Mersin, İzmir, Aydın, Balıkesir, Burdur, Isparta, Muğla, Karaman, Antalya ve Denizli'ye gönderilen keklikler doğal yaşama salındı.