Denizli Merkez Ovası’nda Pamukkale ve Merkezefendi’de dolu yağışı nedeniyle pamuk ekili alanlarda, üzüm, nar ve ayvalarda büyük zarar meydana geldi. Denizli
Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici Denizli Metropol canlı yayınında "Aşağışamlı'da, Kumkısık, Üzerlik , Sarayköy ve Salihağa’da pamuk tarlaları zarar gördü. Pamukkale ve Yeniköy'de ise meyve bahçelerinde zarar büyük. Akköy'de de yine pamuk dikili alanlar ile yonca, nar ve ayvada da dolu zararı oluştu” dedi.
BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Başkan Gemici bundan sonraki süreci ise anlatarak Saha tespitlerine devam edilecek. Parsel bazında afet olan alanlar icmale dönüştürülecek. Listeler yapılacak. Bakanlığa iletilecek. Çıkacak karara göre borç ertelemesi ve telafi edici ödeme yapılacak" diye konuştu.
“ÇİFTÇİ PANDEMİDEN DOLAYI ZATEN ZOR DURUMDAYDI”
Çiftçinin pandemi nedeniyle zaten zor durumda olduğunu dolu afet ile birlikte daha da zor duruma düştüğünü kaydeden Başkan Gemici “Şimdi çiftçi borcunu nasıl ödeyecek. Bir yıl nasıl geçinecek. Bir an önce çiftçimizi bu zor durumdan kurtaracak kararların alınması gerekiyor. Bu konuda başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz” dedi.
“DENİZLİ’DE ÖRTÜ SİSTEMİNE GEÇİLMESİ LAZIM”
Bu afetin bir kez daha TARSİM Tarım Sigortası’nın önemini ortaya koyduğunu kaydeden Başkan Gemici “Ayrıca meyvede bir örtü sistemine geçilmesi lazım. Bununla ilgili yüzde 50 hibe desteği sağlanabilir. Böylece bu tür afetlerde meyveler zarar görmez. Bakanlık yüzde 50 hibe desteği verirse, hasat öncesi bu kullanılabilir. Dolu dahil bu tür afetlerde örtü sistemi çok yararlı olur. Milli servet yok olmaz. Kimse mağdur olmaz” diye konuştu. Çiftçilere seslenen Başkan Gemici “Bundan sonraki dönemde mutlaka TARSİM sigortalarınızı kendinizi zorlayarak yaptırın. Küresel iklim değişikliği bize zarar vermeye devam edecek” dedi.
“ÇİFTÇİ BORÇ YAPILANDIRMASI BEKLİYOR”
Programın sonunda çiftçilerin hükümetten beklentisi olduğunu kaydeden Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici “Ben buradan Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere çiftçi borçlarının bir defaya mahsus olmak üzere bütün borçlar birleştirilip yapılandırılıp, faizler silinip, anaparanın 5 yıl içinde ödenmesi şeklinde bir borç yapılandırması talebimizi iletmek istiyorum. Çiftçilerimiz adına bunu büyüklerimizden talep ediyoruz. Bu geleceğimizi kurtaracaktır. Türk çiftçisi üretmeye devam eder. Pandemi döneminde çiftçimiz sahadaydı. Üretmeye devam edecek. Çiftçimize devletin sıcak elinin uzanmasını, bir kereliğine de olsa böyle zor bir durumda bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz” diye konuştu.