Bu yıl 29 Ekim Cumhuriyet’in ilanını bayram olarak 97. yılını kutladık. Elbette bugünlere nasıl ve kimlerin sayesinde geldiğimizi asla unutmayarak, tarih benliğimizi yitirmeyerek kutlamalarda başta Mustafa Kemal Atatürk, olmak üzere bu uğurda mücadele vermiş tüm kahramanlarımızı saygıyla anıyoruz. Cumhuriyetin ilanından önce hem düzenli ordu hem de efeler, egeyi düşmana dar ederek büyük bir zafer kazandı. Elbette bu zaferde kadınlarında emeği çok fazlaydı. Sırtındaki örtüyü mermilere örtüp bebeğiyle donarak hayatını kaybeden anaları da gördük, yaşına başına bakmadan kağnı arabalarındaki mermiyi cepheye yetiştirmeye çalışan kahraman kadınları da.
Türkiye’nin hemen hemen her yerinde kadınlar, bazen cephede, bazen de cephe gerisinde ellerinden ne geliyorsa daha fazlasını yaparak bu şanlı mücadeleye destek verdiler. İşte bu kadınlardan iki tanesinden bahsedeceğiz sizlere. Düşmanın kapısına kadar gelip ama kapısından öteye geçemediği Sarayköy ilçesinin bağrından çıkmış iki kahraman kadından. Elbette bu mücadelenin ismini dahi duymadığımız, hikayesini bile öğrenemediğimiz sayısız kahramanı içerisinde barındırdığını da unutmamak gerekir.
GALEK FATMA CEPHE CEPHE DOLAŞAN BİR KAHRAMAN
Galek Fatma küçük bir çocuk iken Arabistan’dan geldi. Arabistan’dan gelmesinde dolayı bölge eşrafı tarafından sevilen Galek Fatma’ya bazıları Kara Fatma derlerdi. Evlilik çağına geldiğinde kasaba halkından Mehmet Efendi ile hayatını birleştirdi. Milli Mücadele dönemi başladığında Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da yaktığı ateş Ege boylarını aydınlatmaya başlatmıştı. İngiltere destekli Yunan askerleri egede köyleri yakıp yıkarken halk Mustafa Kemal’in çağrısının ardından ellerinde ne varsa onunla düşmanla mücadele etme arzusu ile yanıp tutuşmaya başladı.
Galek Fatma kasabada cesareti ile bilinen kadınlardan birisiydi. 25 Temmuz 1919’da İngiliz heyetinin Sarayköy’e gelerek nasihatte bulunup direnmezler ise kimseye zarar verilmeyeceğini anlatacakları bir konuşma yapmak için geleceğini öğrendi. Sığma’dan Sarayköy’e gelen Galek Fatma heyetin doğru düzgün konuşmasına bile izin vermeden üzerlerine yürüyerek heyetin kasabayı terk etmesini sağladı. Elbette Galek Fatma’nın öne atıldığını gören diğer kasabalılarda onunla beraber tepkilerini gösterdiler. Galek Fatma’nın yaptığı bu cesur hareket kasabadan kasabaya yayılmaya başladı. Savaş kapılarına geldiğinde kasabada bulunan develere cephane yükleyerek cepheden cepheye bazen erzak bazen mermi taşıdı. Elbette ona bu yolculuğunda diğer kasaba kadınları ve erkekleri de yalnız bırakmadı. Mücadeleye verdiği bu destekle adını tarihin en güzel sayfalarına en güzel satırlar ile yazdırdı. Savaştan sonra Sığma köyünde bahçecilik, köy düğünlerinde aşçılık ve develeri ile nakliyecilik yaparak hayatını kazanan Fatma Karadeniz, erkeksi tavırları ve sert mizacıyla halkın sevdiği bir kişi oldu. Yöre halkı kendisini "Kara Abla" olarak adlandırdı. 1964'te Sığma köyünde vefat etti.
ADÖV AYŞE “ BU KUDURMUŞLARI ÜZERİMİZE NEDEN GÖNDERİYORSUNUZ”
Galek Fatma İngiliz heyete karşı koyarken onunla beraber ilk öne atılan bir diğer isimde yine bir kadın oldu. Bu kahramanın adı ise Adöv Ayşe’idi. İngiliz heyetinin geleceğini öğrenen Adöv Ayşe, evde bulunan baba yadigarı tüfeğini omzuna takarak kasaba meydanına geldi. Heyet tren ile geldiği için görüşme istasyonda yapılacaktı. İngiliz heyeti bazı yetkililer ile görüşürken istasyona gelen Adöv Ayşe tüfeğini havaya kaldırıp “Efendiler! Sizde insaf yok mu? Nedir bu yaptığınız? Bu Ümmeti Muhammet’e acımıyor musunuz? Bu kudurmuşları üzerimize neden gönderiyorsunuz? Gelecekleri varsa görecekleri de vardır” diye bağırdı. Adöv Ayşe’nin bu cesareti diğer kasaba vatandaşlarına da adeta cesaret verdi.
İngiliz Heyeti kadınların önderliğinde gördükleri bu tepkilerden dolayı sus pus bir şekilde kasabayı terk etmek zorunda kaldı. Adöv Ayşe’de milli mücadele çarpışmaları bölgelerine yaklaştığında Galek Fatma ile birlikte cephe cephe gezerek mücadelesini sürdürdü. Adöv Ayşe 6 Mayıs 1954’de Sarayköy’de vefat etti.
Not : Fotoğraf temsilidir. Kahraman kadınlarımızın her hangi bir fotoğrafı henüz bulunamamıştır.