FİDELER TOPRAKLA BULUŞMADAN İTALYANLAR PEŞİNE DÜŞTÜ

Çal Belediyesi ve Çal Ziraat Odası, bir süre önce Yayla Seracılığı Projeasi’ni hayata geçirdi. İlk etapta 19 aile 45 bin metrekarelik sera alanı kurdu. Seralara domates dikimi başladı. Çal Kaymakamı Selami Korkutata, Belediye Başkanı Fethi Akcan, İŞKUR Denizli İl Müdürü Ferudun Giresun, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Haşim Çil, çok sayıda yatırımcı yeni kurulan seralarda incelemede bulundu.

GÜNCEL - 2016-05-18 16:04:01

 

        Çal Belediyesi ve Çal Ziraat Odası, bir süre önce Yayla Seracılığı Projeasi’ni hayata geçirdi. İlk etapta 19 aile 45 bin metrekarelik sera alanı kurdu. Seralara domates dikimi başladı. Çal Kaymakamı Selami Korkutata, Belediye Başkanı Fethi Akcan, İŞKUR Denizli İl Müdürü Ferudun Giresun, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Haşim Çil, çok sayıda yatırımcı yeni kurulan seralarda incelemede bulundu. Çal’da üretilecek olan domatesin üreticiye alım garantisi veren Yeşil Çal A.Ş isimli şirkettin bağlantı kurduğu yaş meyve ve sebze komisyoncusu işadamı Halil Öztürk, “Çal’da domates fideleri toprakla buluşmadan, İtalyan firmalarından talep patlaması geldi. İngiltere’ye ihracat yapan firmalarda sıraya girdi” dedi.
        Kaymakam Selami Korkutata, “Çiftçilerimiz eski tarım uygulamalarından vazgeçmelidir. Zira, doğal afetler karşısında çaresiz kalıyorlar. Çaresizlik nedeniyle yüzlerini devlete dönen üreteciler zaman zaman mağdur oluyor. Don olayları nedeniyle bölgedeki bağcılık büyük zarar gördü. Çal’da yayla seracılığının başlatılmasını sağlayan belediye ve ziraat odamıza teşekkür ediyorum. Bölgemizin kaliteli toprağı hak ettiği karşılığı alacaktır” dedi.
Belediye Başkanı Fethi Akcan ise, kurdukları hayali gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Akcan, “İşadamı Halil Öztürk ile görüşmelerimiz sonucu bölgemizde yayla seracılığın yapılabileceği konusunda hem fikir olduk ve 18 aydır konunun üzerinde çalışıyorduk. 80 kişiye kurslar verildi ve sonunda hayallerimiz gerçeğe dönüştü. Çal’daki 220 bin dekar bağ alanının 50 bin dekarı söküldü. Bağ alanlarının 80-90 bin dekarlık bölümü ise, işe yaramaz durumda. Durum böyle olunca bölgemiz de çok fazla göç vermeye başladı. Göçü durdurmak için önlem almak zorundaydık” dedi.
       Fethi Akcan, Çal’da 18 ailenin 45 bin dekar yayla serası kurduğunu söyleyerek, bu yıl bin tonun üzerinde üretim hedeflediklerini sözlerine ekledi, “Seraların dışında Çal’da bin dekarın üzerinde kavun ve karpuz dikimi yaptırdık. Ayrıca, 200 dekar civarında da patlıcan ve biber dikimi yapıldı. Gerek seralardaki gerekse açık alanlarda üretilen ürünlerin tamamına alım garantisi verdik. Ayrıca, üretilen ürünlerin tüccarlara satılması için Toptancı Hal’i de 1 ay içinde hizmete açacağız” diye konuştu.
        İşadamı Halil Öztürk ise, İtalya’ya domates ihracatı yapan bir firma ile görüşmelerin sonuçlandığını söyleyerek, “Çal’da üretilecek olan domatesin fidesi toprakla buluşmadan İtalyanlar, Çal dometisinin peşine düştü. Çal’ın aromatik bitki yapısı, temiz hava, su ve bakir toprağında üretilecek olan sebzeler elbette kaliteli olacak. Ayrıca, toprağın da kaliteli tarıma uygun olması önemli. Biz Çal’da iyi tarım uygulaması yapıyoruz. Üretilecek olan ürünler organik tarıma çok yakın. Pazarlamada zaman zaman sıkıntılar yaşanabilir. Ancak, Çal’da yaşanmayacak. Zira, fideler dikilirken İtalyanlar’a üretilecek olan domatesin tamamını verme sözü verdik. Önümüzdeki yıllarda üretim alanları daha da genişleyecek ve Çal, Avrupa’ya domates temin eden en önemli merkezlerden biri haline gelecektir” dedi.

 

Günün Diğer Haberleri