Okullarda temizlik personeli sıkıntısı!

9 Eylülde yeni döneme kapılarını açan ilköğretim, ortaokul ve liseler eğitim öğretim yılına temizlik personeli sıkıntısı ile başladı. Kaynak kitap, okul eksikleri için toplanan paraların çok konuşulduğu eylül ayında en önemli sorunlardan biri de okullara yetersiz gelen bazı okullarda ise hiç olmayan temizlik personeli sorunu oldu. Temizlik personeli sıkıntısı yaşayan okullar temizlik işleri için velilerden yardım istiyor, bazı veliler bunu seve seve yaparken bazıları ise çözüm bulunması gerektiğini söylüyor.

GÜNCEL - 2024-09-30 14:47:23

2024-2025 Eğitim Öğretim Yılının ilk ayı geride kaldı fakat okulların açılması ile gün yüzüne çıkan sorunlar hala devam ediyor.

 Özellikle ilk kayıtta kayıt parası isteyen bazı okullar Denizli'den infial yaratmış, sosyal medyada büyük tepki çekmişti. Bunun yanın sıra yasak olan kaynakn kitap bu yıl da öğrencilerden isteniyor.

Kaynak kitap zorunlu değil ama veliler mecbur kalıyor!

Devletin verdiği kitapları yetersiz gören öğretmenler zorunlu değil diyerek belirledikleri kaynak kitaptan ders işleyip ödev vermeye başladı.

Okul eksiklerinin faturası velilere kesiliyor!

 Ayrıca okulların eksşk ve yetersiz görülen araç gereçleri içinde velilerden para toplanmaya başladı, perde, masa örtüsü, ana okulları için halı, derslikler için dolap, sınıf duvarları için boya masrafı gibi birçok başlık altında velilerden para toplanmaya başlandı.

Tüm bunların sıkça tartışma konusu olduğu eğitim sisteminin bir başka sorunu ise okullardaki temizlik personeli sıkıntısı.

Özellikle ilçelerin mahalle okullarında temizlik personeli bulmakta zorluk çeken okul yönetimi okul temizliği için velilerden yardım istiyor.

 Daha önce okulda temzilik personeli olarak çalışan vatandaşlar asgari ücretev göre işin ağır olduğunu söyleyerek , işe yeniden başlamak istemiyor, bazı okullarda bir ay geçmesine rağmen henüz temizlik personeli yok birçok okulda ise personel okul için yetersiz sayıda.

 Okul temizliğine giden bazı veliler durumun mecburiyet olduğunu dile getirerek yardımcı olduklarını belirtiyor, bazı veliler ise okul hijyeni için bunun kesin çözüme kavuşması gerektiğini vurguluyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin geçtiğimiz haftalarda,

45 bine yakın okulumuzda kadrolu temizlik elemanımız mevcut. Kalan okullarımızla ilgili süreci taşeronlar üzerinden hallediyorduk. Taşeronlar kadroya geçtikten sonra bir sorun başladı. Okullarımız açık olduğu dönemde Çalışma Bakanlığı’mızın bize tahsis ettiği kontenjanından hallediyorduk. Bu yıl çalışma bakanlığımız bu projeyi revize etti. Haftada beş zamanlı değil, haftada üç gün belirledik. 120 bin personel yarı zamanlı görevlendirildi. Okulların açılmasıyla bu süreç başladı. Bu projeye iş gücü uyum projesine başvuru çok sınırlı kaldı. Sınırlı kaldığı için sorunu çözemedik. 120 bin istihdam alanı oluşturulmasına rağmen yüzde 25’i ancak doldurulabildi. Bu talep eksikliklerinden dolayı okullarımızda böyle bir sıkıntı ortaya çıktı. Pazartesi itibarıyla tam zamanlı 30 bin personel alınacak. Gelecek hafta ilave personel ile sorunu çözeceğiz.” demişti. 

 

 Temizlik personeli arayan okulların iş ilanlarına İş-Kur'dan ulaşmak mümkün. 

 

Günün Diğer Haberleri