Eğitimde büyük değişiklik, liselere iki farklı sistem geliyor!

Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren değişiklik kapsamında 4+4+4 sisteminin son dört yıllık kısmını kapsayan lise ile ilgilli yeni bir düzenleme yapılacağı duyuruldu. Yapılan ilk bilgilendirmeye göre liseler 3 ve 4 yıllık olarak iki farklı kategoride eğitim verecek. Üniversite okumayı düşünmeyenler için üç yıllık liseler programlanacak. Böylelikle üç yıllık lise mezunları ve dört yıllık lise mezunları şeklinde iki faklı lise diploması olacak.

EĞİTİM - 2024-10-07 08:33:58

Milli Eğitim Bakanlığı eğitim sisteminde ele aldığı değişkilik ile milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren lise eğitiminde köklü bir değişiklik yapacak.

Yeni düzenlemeye göre 4+4+4 sisteminin son dört yılını kapsayan lise eğitimi normal lise ve ileri lise olarak iki farklı şekilde uygulanacak. Bu sistemde üniversiteye gitmek isteyenler dört yıllık ileri lise okurken, meslek hayatına atılmak isteyen gençler ise üç yıllık normal liseyi tercih edecek.

Kalifiye eleman açığı kapanacak!

 Bu sistemle meslek öğrenmek isteyen gençlerin erken yaşta mesleki hayata giriş yapması sağlanırken, sanayi, tarım gibi kalifiye eleman açığı bulunan alanlarda gençler yetiştirilecek.

Üniversite mezunu işsizler azalacak mı?

Aynı zamanda üniversitelerde ki yığılma sorunu da bir nebze çözüme kavuşmuş olacak. Bu sistemde üç yıllık liselerde mesleki eğitimin ağırlıklı olarak verileceği de vurgulandı. 

İleri liselerde ise genel kültür derslerinde üstün başarı gösteren öğrencilerin üniversiteye hazırlanmaları hedeflenecek. 

Yeni progaramın ne zaman hayat geçeceği hakkında net bir tarih verilmezken, değişiklikle ilgili temel taslağın oluştuğu bilgisi de paylaşıldı. 

 

 

Günün Diğer Haberleri