2019’un son toplantısında Meclis Başkanı Salih Sarıkaya’nın yönetiminde toplanan DTO Meclisi, gelecek yıla dair iş programı ile bütçeyi görüştü.
BAŞKAN ERDOĞAN: “2019’DA, İŞ DÜNYAMIZ İÇİN BİRÇOK FAALİYETE İMZA ATTIK”
Son 1 aylık çalışmalarını anlatmak üzere kürsüye gelen Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, sözlerine başlarken, bütçeyi onaylamalarından dolayı, Meclis üyelerine teşekkür etti. Başkan Erdoğan ayrıca, Denizli Ticaret Odası olarak, 2019’da hiç boş durmadıklarını, iş dünyasının daha iyi şartlarda yol alması için “Biz ne yapabiliriz?” düşüncesiyle hareket ettiklerini ifade etti. Bu sayede, birçok faaliyete imza attıklarını da belirten Erdoğan, “Bu çerçevede, inşaat sektöründe oluşan konut stoğunun eritilmesine dönük olarak, bankalarla protokol imzaladık; sorunun aşılmasına rehberlik ettik. Üyelerimizin indirimli fiyatlarla mal ve hizmet temin edebilmeleri için kısa adı Dip olan Denizli İndirim Programı’nı başlattık. Sağlık, eğitim, konaklama, kargo taşıma, yazılım vb olmak üzere 11 ana hizmet kaleminde yurt genelinde 141 adrese ulaştık. Kampanyamız hakkında, üyelerimizden de güzel geri dönüşler aldık. Böylelikle, ne derece doğru bir adım attığımızı bir kez daha gördük. Öte yandan, 5 Milyon Euro hibe bütçeli, Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm temalı Avrupa Birliği Projesi ile ilgili olarak, hizmet ve ekipman alımı için bakanlık nezdindeki çalışmalarımız devam ediyor. Hizmet zincirimize bir yenilik daha ekledik…” dedi.
İHRACATÇILAR, ATA KARNESİ’Nİ ARTIK DTO’DAN ALABİLECEK
Bu arada, Başkan Erdoğan’dan ihracatçı firmalar bir de müjde geldi. Erdoğan, “Yurt dışı fuarlara giden üyelerimiz, ürün naklinde kullanmaları gereken Ata Karnesi tanzimi ile onay işlemlerini, bundan böyle odamızda yaptırabilecek. Ayrıca, odamızda İhracat
Destek Ofisi ile KOSGEB Hizmet Noktası’nı kurduk. Siz de biliyorsunuz; karayolu eşya taşımalarında kullanılan K Belgeleri tanziminin yanında tüm taşımalar için kullanılan Sayısal Takograf Belgesini de artık biz de veriyoruz.” diye konuştu.
BAŞKAN ERDOĞAN: “1 YILDA 40 EĞİTİM DÜZENLEDİK”
Başkan Erdoğan, 2019 yılında 23 eğitim planladıklarını ancak 40 eğitim düzenlediklerini söyleyerek, “Girişimcilerimize yenilerinin eklenmesi için KOSGEB destekli girişimcilik eğitimleri düzenledik. 11 ayda, 44 grupta eğitim gören 1.070 vatandaşımız girişimcilik eğitimi ile sertifikası aldı. Bunlardan 32’si kadın olmak üzere 74’ü işini kurdu. Üyelerimiz ve çalışanlarına yönelik eğitim çalışmalarını da hızlandırdık. Yıl başında, 2019 için E-Ticaret, Kişisel ve Kurumsal Gelişim, Risk Yönetimi, Pazarlama Yöntem ve Teknikleri, Uygulamalı İngilizce Dış Ticaret vb olmak üzere farklı konularda 23 eğitim planlamıştık, bunları gerçekleştirdik. Üyelerimizden gelen talepler ve günün koşullarına göre buna yeni başlıklar da ekledik ve bu yıl 40 eğitim düzenledik. 2020 yılı için de 24 eğitim planladık. 221 üyemizin yurt dışı, 307 üyemizin yurt içinde düzenlenen fuarları ziyaret etmelerine yönelik organizasyonlar düzenledik. Yurt dışı fuarlara dair ziyaret programlarımızı, KOSGEB desteği alarak yaptık.” dedi.
BAŞKAN ERDOĞAN: “168 MİLYON LİRALIK NEFES KREDİSİ DESTEĞİ SAĞLADIK”
Türk ekonomisinin %99,8'ini oluşturan Kobi'leri güçlendirmek ve karşılaştıkları sorunları hızla aşabilmeleri için özel bir çaba harcadıklarının da altını çizen Başkan Erdoğan, “Finans kaynakları daraldığında Kobi'lerimizin en önemli sorununun nakit akışı ve finansmana erişim zorluğu olduğunu gördük. Ekonomimizin can damarı diyebileceğimiz Kobi'lerimiz açısından rekabeti kısıtlayan en önemli faktör ise, sizin de bildiğiniz gibi ödemelerdeki gecikmeler... Uzun vadeye yayılan ödemelerin yanında firmalarımız nakit sıkışıklığını kendi öz kaynakları ile çözemediğinde, finansman aramaya başlıyorlar. İşte biz de Denizli Ticaret Odası olarak bu süreçte, 168 milyon lirayı bulan Nefes Kredisi desteğimiz ile, üyelerimizin bu beklentilerine duyarsız kalmadık.” diye konuştu.
ÜYE SAYISI, 18 BİNE DAYANDI
Başkan Erdoğan, Kasım sonu itibarıyla Denizli Ticaret Odası’na kayıtlı 17.757 firma olduğunu belirterek, 2019’un Ocak-Kasım döneminde en çok firma kaydı yapılan ilk 5 faaliyet dalı hakkında da bilgi verdi: “76 firma ile ikamet amaçlı binaların inşaatı, 66 firma ile evde kullanılan tekstil takımları, perdeler vb. ev eşyaları toptan ticareti, 37 firma ile radyo, tv, posta yoluyla veya internet üzerinden yapılan perakende ticaret, 33 firma ile bakkal ve marketlerde yapılan perakende satış faaliyetleri, 32 firma ile de taş ve mermerin kesilmesi, şekil verilmesi ile bitirilmesi faaliyetleri olarak sıralandı.”
BAŞKAN ERDOĞAN: “516 ADET SAYISAL TAKOGRAF BELGESİ VERDİK”
Bu yıl başlattıkları hizmetlerden biri olan Sayısal Takograf Belgesi düzenleme işlemlerinde kısa zamanda 516 üyeye ulaştıklarını da aktaran Başkan Erdoğan, “Odamızda, Ocak-Kasım döneminde, 678 adet K türü yetki belgesi, 516 adet Sayısal Takograf Belgesi, 226 adet de iş makinesi tescil işlemi, 188 adet kapasite raporu, 26 adet ekspertiz raporu, 6 adet de sigorta acentesi levhası tanzim ve imza edildi. Aynı dönemde, odamıza çeşitli kişi ve kurumlardan 5.834 adet yazılı talep geldi; odamızca da 19.984 adet cevabi yazı ile belge tanzim edildi. Ayrıca, Kasım sonu itibarıyla, odamıza kayıtlı yabancı sermayeli firma sayısı ise 181 oldu.” dedi.
MECLİS, 2020 İŞ PROGRAMI İLE BÜTÇESİNİ ONAYLADI
Meclis’te, aylık olağan faaliyetlerin görüşülüp onaylanmasının ardından, DTO’nun 2020 yılına ait çalışma programı ile bütçesi karara bağlandı.