Dünya Sağlık Örgütü tarafından (DSÖ) tarafından her yıl 7 Nisan Dünya Sağlık Günü olarak, 7-13 Nisan tarihleri arası da Sağlık Haftası olarak kutlanmaktadır.
Bu haftanın amacı, sağlığın önemi ve sağlıklı yaşama kuralları konusunda geniş halk kitlelerini bilgilendirmek ve insanların sağlıklı yaşama bilincine ulaşması için çeşitli etkinlikler yapmaktır. Bu kapsamda Dünya Sağlık Örgütü her yıl halk sağlığı ile ilgili bir konuyu gündeme taşıyarak çözüm yolları ve önerileriyle birlikte tüm dünyada bilgilendirme etkinliklerinin yapılmasını teşvik etmektedir. Bu sene Dünya Sağlık Örgütü’nün Dünya Sağlık Günü ve Haftası için belirlediği tema ‘Depresyon’ olarak belirlenmiştir.
Depresyon, esas olarak yaşamdan ve yaşadıklarından zevk alamama halidir. Depresyon yaşayan bir kişi daha önce severek isteyerek yaptığı şeyleri artık yapmak istememeye, yapsa bile bunlardan zevk alamamaya başlar. Yaşama sevincinin yerini; üzüntü, keder, mutsuzluk, isteksizlik, karamsarlık, umutsuzluk ve suçluluk ve bazen de ölüm düşünceleri ile seyreden, tedavi gerektiren psikiyatrik bir tablodur.
Ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanları depresyonun tedaviyi gerektiren bir hastalık olup olmadığını ayırt etmeye çalışırken belirtilerin şiddetine, ne zamandır sürdüğüne ve kişinin yaşamına etkisine bakar. Bir hastalıktan söz edebilmek için kişinin yakınmalarının en az on beş gün boyunca hemen hemen her gün ve gün boyu sürmesi gerekir. Dünya Sağlık Örgütü, günümüzde depresyonun dünya genelinde yaklaşık 350 milyon kişiyi etkilediğinin tahmin edildiğini belirtmektedir. Depresyon herkeste görülebilir. Çocuk, genç, erişkin yaşlı, zengin, fakir, kadın erkek herkeste görülebilir. Fakat bazı kişilerde depresyon gelişme olasılığı daha yüksektir.
Unutulmaması gerekir ki yaşanan depresyonun bir hastalığa dönüşüp dönüşmediğine bir doktorun karar vermesi gerekir. Diğer önemli bir noktada ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanının hastalığa dönüşmeyen depresyona da yardımcı olabilmeleridir. Bu nedenle baş etmekte zorlandığı duygular yaşayan herkesin bir ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurmasında yarar vardır.
Depresyonu kişiler hem birinci basamak (aile hekimliği), hem de ikinci basamak sağlık kurumlarında (psikiyatri klinikleri) tedavi edilmektedir.
'Sağlığınız İçin Stresten Uzak Durun'