PAÜ’nün Akademik Yıl Açılış Dersini TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Verdi

PAÜ’nün Akademik Yıl Açılış Dersini TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Verdi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Akademik Açılış Töreni Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un teşrifleri ile verilen ilk ders ile gerçekleştirildi.

KÜLTÜR - SANAT - 2023-11-14 13:52:49

PAÜ Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Akademik Açılış Töreni’ne TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Ekonomi eski Bakanı, AK Parti MKYK Üyesi ve Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, AK Parti Denizli Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Cahit Özkan, Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Denizli Büyükşehir Belediye (DBB) Başkanı Osman Zolan, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Necip Atar ve Prof. Dr. Durmuş Akalın, il protokol üyeleri, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Öğrencilerin yoğun ilgisi ile gerçekleşen Akademik Açılışta TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ve İl Protokolü Teknofest Takımlarının, öğrenci topluluklarının, PAÜ’de öğrenim gören Filistinli öğrencilerin stantlarını, Buldan Meslek Yüksekokulu Moda Tasarımı Programı öğrencilerinin eserlerinden sergiyi oluşan sergiyi gezerek öğrencilerden bilgi aldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Akademik Açılış Töreni Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın açılış konuşmaları ile devam etti.

Rektör Kutluhan: “Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını, uluslararası, ulusal ve bölgesel etkinliklerle kutlamaya devam ediyoruz.”

Törenin açılış konuşması PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan tarafından yapıldı. Rektör Prof. Dr. Kutluhan yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Sayın Meclis Başkanım, Cumhuriyetimizin 100. yılında çok yoğun programınıza rağmen Üniversitemize teşrif etmeniz, Üniversitemizi öğrencisi ile idari personeli ve öğretim elamanları ile çok mutlu etmiştir, zatıalinize ve hanımefendiye üniversitem adına çok teşekkür ederim. Sayın Başkanım, Pamukkale Üniversitesi 19 fakültesi, 17 meslek yüksekokulu, bir yüksekokulu, 6 Enstitüsü ve 45 araştırma merkezi ile 400 profesörü, 250 Doçenti, 413 doktor öğretim üyesi, 460 öğretim

görevlisi, 792 araştırma görevlisi ve yaklaşık 50 bin öğrencisi ile büyük bir üniversitedir. Ülkemizdeki üniversiteler arasında girişim indeksinde ilk 50’de yer almaktadır. TYÇ logolu diploma vermede, ilk 40’ta ve YÖK ’ün belirlediği 14 uzmanlaşma alanlarından birinde yer alan, bu yıl ilk defa katıldığı The Higher Education Rankingin’de dünyada ilk 1501 de yer alırken, bu sıralama içinde iktisadi idari bilimler, eğitim, mühendislik ve tıp fakülteleri ilk 1001 de yer almaktadır. Tıp Fakültemiz, Üniversite Hastanemiz ve Termal Fizyoterapi Rehabilitasyon Merkezimizle bölgemize ve sağlık turizmine, arkeoloji enstitümüzle turizme, deniz kaplumbağa bakım merkezimizle doğal yaşama büyük katkılar vermekteyiz. Geçtiğimiz çarşamba günü Turizm ve Kültür Bakanımız Hierapolis Lansmanı ile Pamukkale Antik Kent kazı koordinatörlüğünü, İtalyanlardan üniversitemize vermesi, arkeoloji alanındaki başarımızı göstermektedir. Üniversitemizin misyonu, üreten üniversite, vizyonu, üniversite hayatın rehberi, amacı ise şehirle bütünleşmektir. Tüm bunların gerçekleşmesi için üniversitemizin en önemli gücü eğitim modelidir. Bu eğitim ile mezunlarına aynı zamanda Türkiye Yüzyılını inşa edecek şuuru ve felsefeyi de vermektedir. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını, uluslararası, ulusal ve bölgesel etkinliklerle kutlamaya devam ediyoruz. Bugüne kadar 68 etkinlik yapıldı. Bunlardan Kırgızistan Oş Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz II. Uluslararası Serahsî Sempozyumu ve Özbekistan Tarih Kurumu ile yaptığımız Tarihçilik Çalıştayı,6 Şubat 2023 Kahramanmaraş (Türkiye) Depremleri ile ilgili Uluslararası Sempozyumumuz bu etkinliklerimize birer örnektir. Yirmi dört etkinlik ise yıl sonuna kadar yapılacaktır. Pamukkale Üniversitesi sosyal sorumluluk projeleri ile de ön plana geçmektedir. Pamukkale Üniversitesi Sağlık Ekibi 6 Şubat Depreminde bölgeye en kısa sürede intikal eden ekiplerden biri olmuştur. Filistin işgaline ve yapılan soy kırıma karşı gerekli hassasiyeti göstermiştir. Konuşmama son verirken Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutlar, üniversitemizin başarılı bir akademik yıl geçirmesini diler, saygılarımı sunarım.”

Açılış konuşmalarının ardından tören TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş tarafından gerçekleştirilen Pamukkale Üniversitesi 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Akademik Açılış Dersi ile devam etti.

TBMM Başkanı Kurtulmuş: “İnsanlık tarihinin yaşadığı belki de en zor, en karanlık dönemlerden birinden geçiyoruz”

TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş Pamukkale Üniversitesi 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Akademik Açılış Dersi için yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Pamukkale

Üniversitesi'nin 2023-2024 Öğretim Yılı Açılış Töreninde sizlerle birlikte bu salonda olmaktan çok memnunum. Her biriniz için tek tek başarılı olacak bir öğretim yılı geçirmenizi temenni ediyorum. Gerçekten zor bir dönemden geçiyoruz. İnsanlık tarihinin yaşadığı belki de en zor, en karanlık dönemlerden birinden geçiyoruz. Sadece İsrail'in Filistin'e yaptığı bu soykırımdan ve her gün dünyanın gözü önünde devam eden bu insanlık dramı dolayısıyla bunu söylemiyorum. Bundan evvel de yakın zamanlarda çok büyük ekonomik, sosyal, siyasal ve hatta dünyamızı bütünüyle çevre gibi konularda ilgilendiren sorunlarla karşılaştık. Esası itibariyle baktığımızda 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 45 yıl süren soğuk savaşın ardından 90'ların başında Sovyetler Birliği'nin çözülmesiyle birlikte dünyada yeni bir sistemin kalmadığını, dünya sisteminin tamamıyla darmadağınık olduğu, ekonomik, sosyal ve kültürel her alanda büyük sorunların yaşandığı bir dönemi hep beraber idrak ediyoruz. Baktığınızda, çevre konusunu ele alalım. Aranızda çevre ile ilgili çalışmaları olan hocal

arımız vardır. Bu çevre problemlerini nasıl aşarız?’ diye konuşmak yerine ya da ekonomik olarak dünyadaki yoksulluk, kıtlık, açlık ya da küresel olarak ortaya çıkan başta Afrika'daki açlık olmak üzere bu sorunların her birisini tek tek ele alarak tartışmak yerine esasında dünya nasıl bu hale geldi, dünyadaki bütün bu ekonomik sosyal ve siyasal sorunların arkasındaki temel mesele nedir, bunun üzerine odaklanmamız lazım. Kanaatimce farklı sorunların arkasındaki şey dünyada son iki asırdır bütün kurullarıyla bütün kurallarıyla, fikriyatıyla yöneten küresel bir sistemin çökmüş olması. Yani bir paradigmanın iflas etmesidir. Dünyada bu kadar çok diyelim ki, çevre kirliliği, tahribatı oluyorsa bunun arkasındaki temel şey, insanların çevre ile ilişkisini yanlış kurmasından kaynaklanmaktadır. Dünyada Avrupa'nın bütün nehirlerinden zehir akarken bırakın dünyada çevresel kirliliği artık uzayda bu uydulardan kaynaklı çevre kirliliği sorun haline gelirken bunun arkasında hiç şüphesiz bir paradigmanın yani dünyaya hükmetme anlayışının yattığını biliyoruz. Hakkaniyete ve adalete, vicdana, insana, insafa dayanan yeni bir sistemin kurulabilmesi için hep beraber gayret sarf edeceğiz. Bütün dünyanın gözüne batan bu hakikatin çerçevesinde yeni bir dünya kurulması için gayret sarf edilmesi gerektiğini bütün dünyaya haykırıyoruz. Ümit ediyorum hep beraber üniversitelerimizi çalışmalarıyla, hep beraber gençlerimizin çalışmalarıyla yeni bir dünyanın kuruluşu mümkün olacaktır. Biz Türk Milleti olarak Anadolu topraklarına geldiğimiz günden itibaren hep birtakım güçler Türkiye’nin önünü kesmeye çalışmıştır. Ama milletimizde daha iyi bir hedef önüne koyarak, daha yüksek bir hedef önüne koyarak ilerlemeyi kendisi için bir milli ortak mesele haline getirmiştir. Şimdi çok şükür Cumhuriyetimizin birinci asrında nice zorluklardan geçtik, nice güzel günlerimiz oldu, nice kahırlı günlerimiz oldu. Ama çok şükür şanla şerefle birinci yüzyılımızı özgürlük ve

bağımsızlık içerisinde tamamlayarak buraya kadar geldik. Şimdi önümüze yeni hedefler koymamız lazım. Bu ülkenin insanları bu ülkenin gençleri önüne hep yeni hedefler koyarak hep ileri gitmek zorundadır. İki günümüz eşit olamaz bırakın geriye gitmeyi olduğumuz yerde dahi sayamayız. Bunun için Türkiye’nin bütün kurum ve kuruluşlarının önümüzdeki dönemi çok daha güçlü geçirmek için ellerindeki imkanları en iyi şekilde kullanması lazım. Her kim ne iş yapıyor olursa olsun ister öğrenci ister öğretim üyesi ister akademisyen ister siyasetçi ister kültür insanı ister spor insanı ister iş dünyasında çalışan olsun herkes işini en iyi şekilde yapacak ve tam bağımsız Türkiye istikametinde bu ülkenin daha ileri gitmesi için birlik ve beraberlik içerisinde koşar adım hedeflerimize yürüyeceğiz. Ortak hedeflere yöneleceğiz. Yeniden güçlü bir Türkiye istikametinde ve önümüzdeki yüzyılın Türkiye Yüzyılı olması için elimizde ne varsa bütün imkanlarımızı seferber edeceğiz. Ama önce zihnimizi ve gönlümüzü Türkiye’nin güçlü bir yüzyıla hazırlamak için seferber ederek yolumuza devam edeceğiz. Birlik ve beraberlik içerisinde farklı fikirlerimizi ortaya koyacağız. Ama her fikir ve teklif bugün olduğundan çok daha güçlü bir Türkiye’yi kurmak için. Allah yardımcımız olsun. Bir kere daha Pamukkale Üniversitemizin yeni öğretim yılında öğretim üyesi arkadaşlarımıza öğrenci evlatlarımıza onların velilerine üstün başarılar diliyorum. İnşallah bu zor günleri geride bırakacağız. Türkiye yüzyılını dünyada sözü geçen bir yüzyılı haline getireceğiz. Her alanda öncülük yaparak dünya milletlerinin içinde bulunduğu bu durumdan kurtulmak için ışık saçacak, yol gösterecek bir sonuca ulaştıracağız. Allah sözümüzü güçlü kılsın.”

PAÜ’nün Akdemik Yıl İlk Dersini veren TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a katılım ve katkılarından dolayı günün anısına çevresinde 99 yıldız ile şanlı ay yıldızla 100. yıldızını tamamlamış dünya devleti Türkiye’yi simgeleyen hediyenin takdimi Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan tarafından yapıldı.

TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ile Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan Pamukkale Üniversitesi’nin Teknofest yarışlarında ve çeşitli kategorilerde başarılara imza atmış ve tıp alanında ödül alan öğrenciler ile Net İnternet Yönetim Kurulu Başkanı Osman Makal’a plaket ve hediyelerini takdim etti. İnsanlık yararına teknoloji geliştirmede Türkiye birincisi ve en iyi proje sunum ödüllerini alan RİGİD Takım Kaptanı, TÜBİTAK Üniversite öğrencileri araştırma proje yarışması Türkiye ikincisi PAYmobil Takım Kaptanı, elektrikli araç yerli ürün teşvik yarışları Türkiye üçüncüsü ve elektrikli araç yarışması kurul özel ödüllerini alan ATAY Takım Kaptanı, insansız sualtı sistemleri kategorisinde en iyi sunum ödülünü alan PUSAT Takım

Kaptanı, insanlık yararına teknoloji geliştirmede en iyi sunum ödülünü alan ULAŞ ROKET Takım Kaptanı, savaşan İHA yarışmalarında en iyi proje sunum ödülünü alan ALGAN İHA Takımı Kaptanı, dikey inişli roket yarışları Türkiye birincisi ve roket yarışları zorlu görev kategorisinde en iyi tasarım ödüllerini alan HAZAR Takım Kaptanı, üniversiteler arası yarışmada ‘Nadir Hastalıklar’’ kategorisinde Türkiye birincisi olan PAMUK GEN Takım Kaptanı, Tıpta Uzmanlık Sınavında Türkiye ikincisi olan Dr. Tarık Düzenli, Pamukkale Üniversitesi’nin 1 milyon TL değerindeki ‘Siber Güvenlik ve İnternet Erişimi’’ desteği sağladığı için ‘Net İnternet Yönetim Kurulu Başkanı Osman Makal ödüllerini ve hediyelerini TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un elinden aldılar.

Toplu fotoğraf çekiminin ardından tören sona erdi.

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER
google-site-verification: googlec87be216b4da8e4b.html
denizli haber