Fransa’da yaşayan ve birkaç sene önce yine Fransa’da baypas ameliyatı olan 73 yaşındaki 5 çocuk, 7 torun sahibi Mehmet Çavdar, yakın zamanda halsizlik ve bayılma atakları yaşamaya başladı ve Çavdar ailesinde bu durum üzüntü ve paniğe sebep oldu. Babalarının sağlığından endişe duyan çocukları arayış içerisine girerek çareyi Türkiye’de buldular. Tavsiye üzerine babaları Mehmet Çavdar’ı Denizli Tekden Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uz.Dr.Nihat Pekel’e emanet eden aile “İyi ki memleketimize geldik, iyi ki Tekden Hastanesi ile yollarımız kesişti ve doktorumuz Nihat Bey’i tanıma imkanımız oldu” dediler.
DAHA ÖNCE DE BAYPAS AMELİYATI OLMUŞTU
Daha önce baypas ameliyatı olan 73 yaşındaki Mehmet Çavdar’ın operasyonu hakkından bilgiler veren Kardiyoloji Uzmanı Uz.Dr.Nihat PEKEL şunları söyledi : “Biz burada 73 yaşında daha önce koroner by-pass operasyonu geçirmiş ve sık bayılma atakları yaşayan bir hastamıza karotis stentleme işlemi uyguladık. Bu hastamızın yapılan anjiyosunda sağ şah damarının tam tıkalı olduğunu ve sol şah damarında ise biri başlangıç kısmında diğeri de orta kısımda oldukça ileri derecede iki darlık olduğunu saptadık. Anjiyo işleminden bir hafta sonra hastamızın sol şah damarındaki iki darlığı da karotis stentleme yöntemi ile başarılı olarak giderdik ve hastamızı işlemden ertesi gün sağlıklı bir şekilde taburcu ettik.
ŞAH DAMARI TIKANIKLIĞI AMELİYATSIZ TEDAVİ EDİLİYOR
Karotis arteri (şah atardamarı) darlıkları inmelerin (pıhtı atmasına bağlı felç) en önemli sebeplerindendir. Ciddi şekilde daralmış bir karotis arteri saptandığında, inmeleri önlemek için ya cerrahi yöntemle damar açılarak dar bölgenin temizlenmesi (karotis endarterektomi) ya da ameliyatsız stent yerleştirme yöntemi (karotis stentleme) ile darlık bölgesinin giderilmesi gerekir. Günümüzde her iki yöntemde benzer kısa ve uzun vadeli başarı ve komplikasyon oranları ile etkin olarak uygulanmaktadır. Karotis stentlemenin cerrahi yönteme göre avantajı genel anestezi gerektirmemesi, daha erken sürede toparlanma ve hastaneden daha erken taburcu edilmeye olanak sağlamasıdır. Karotis stentleme işleminde öncelikle kasık atardamarından giriş yapılarak kateter denilen 3 mm çaplı plastik borularla darlık bölgesine ilerlenilmekte daha sonra darlık bölgesinin ilerisine pıhtı tutar koruyucu bir filtre yerleştirilerek darlık bölgesine kendiliğinden açılan bir stent (sıkı ağ şeklinde örülü metal tel boru) yerleştirilmektedir. Stent yerleştirildikten sonra stent içerisi uygun çapta bir balonla genişletilip en son olarak da koruyucu filtre geri alınmaktadır.
Babası Mehmet Çavdar’ın sağlığına kavuşmasından dolayı son derece mutlu olan kızı Firdevs Felek “Baba çınar gibidir, o olmasa hayatın tadı olmaz. Tedavisi için en iyi sağlık kuruluşu ve en iyi doktorları araştırdık. Şükür ki yolumuz Tekden Hastanesi’ne düştü. Babamın tedavisinde titizliği, bizlerle iletişimi ve başarılı operasyonu için doktorumuz Nihat Bey’e ne kadar teşekkür etsek az. Tekden Hastanesi kurucuları ve Nihat Bey’den Allah binlerce kez razı olsun” diye konuştu.