TARIMIN BAŞKENTİ OLACAK

TARIMIN BAŞKENTİ OLACAK

Denizli’nin Çal İlçesinde tarımın gelişmesi için başta Çal Belediyesi ve Çal Ziraat Odası olmak üzere başlatılan çalışmaların meyvesi alınmaya başlandı. Çal İlçesinde alternatif tarım çalışmaları kapsamında örtü altı seracılıkta üretilen ilk biberlerin hasadı yapıldı

GÜNCEL - 2016-07-15 13:35:54

       Denizli’nin Çal İlçesinde tarımın gelişmesi için başta Çal Belediyesi ve Çal Ziraat Odası olmak üzere başlatılan çalışmaların meyvesi alınmaya başlandı. Çal İlçesinde alternatif tarım çalışmaları kapsamında örtü altı seracılıkta üretilen ilk biberlerin hasadı yapıldı.
Denizli’nin Çal İlçesi, Türkiye’de örnek olacak bir çalışmaya imza attı. İlçenin bir tarım bölgesi olması için geçen yıl başlatılan çalışmalarda önemli sonuçlar alındı. Çal Belediyesi ve Çal Ziraat Odası tarafından alternatif tarım kapsamında başlatılan çalışmalarda üretilen biberler toplandı. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanvekili Halil Öztürk ve Ziraat Odası yetkilileri, üreticilerle birlikte ilk biber hasadını yaptı. Çal bölgesinin tarım yapılmasına çok uygun bir bölge olduğunu ve bunu değerlendirmek için uzun süredir çalışmalar yaptıklarını belirten Çal Belediye Başkanı Fethi Akca, “Sosyal belediyecilik projesi kapsamında Şubat ayından bu yana üreticilerimize eğitim ve seminerler verdik, paneller düzenledik. Çal’ın, toprak yapısı ve iklimiyle sebze ve meyve üretimine uygun olduğunu anlattık. Örtü altı seracılığına başladık. 22 Aile 55 bin metrekarelik alanda seracılık yapmaya başladı. Üreticilere tüm işçiliği tamamlanan anahtar teslimi seralar verildi. İhracat ve iç piyasaya uygun domates ve biber fidesi verdik. Domates üretimi yapılmayan seralardaki boş alanlara biber üretimi yaptırdık. İlk biber hasadını da yaptık. Çal tarımla büyümeye uygun bir ilçe. Çal Ziraat Odası ile birlikte yaptığımız bu çalışmaların meyvelerini almaya başlamak çok güzel. Yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu gördük. Çal bir tarım kenti olacak. Önümüzdeki haftadan itibaren ilk domates hasadına da başlayacağız. Çal’da üreticiler üretip kazanacak, Çal da alternatif tarım ürünleriyle daha da büyüyecek” dedi.
‘DOĞRU ÇALIŞMA, DOĞRU ÜRETİM’
Çal’daki alternatif ürün yetiştirme projesinin mimarlarından biri olan Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanvekili Halil Öztürk ise, doğru çalışma ve doğru üretimle Çal bölgesinin bir tarım kenti olacağını söyledi. Çal’da sera ve açıkta üretilen ürünlerin artık pazar sıkıntısı yaşamayacağını belirten TÜSEMKOM Başkanvekili Halil Öztürk, “Çal Belediyesi ve Çal Ziraat Odası ile başlattığımız bu proje, Türkiye’de uygulanması gereken örnek bir projedir. Çal’da üretilen ürünleri alma garantisini bizzat kendim verdim.  Tüm yükümlülükleri üstlendik. Üreticinin serada veya açıkta ürettiği ürünün hasadına gelene kadar gelişimine kadar Çal Belediyesi ve Çal Ziraat Odası’nın desteğiyle tüm çalışmasını yapıyoruz.. Çal’daki bu çalışma bir model. İşi bilen ziraat mühendisi, doğru ilaçların kullanımı ve insan sağlığına hiç bir zararı olmayan ürünler üretilmeye başlandı. Üreticilerimize uygulamasını arazide gösterdik. İlk biber hasadını da yaptık. Önümüzdeki hafta da domatesin ilk hasadına başlayacağız. Tüm doğruları yan yana getirdiğimiz zaman doğru şeyler ortaya çıkıyor. Birçok Çallı vatandaş bu ürünlerin ilçesinde yetiştiğine inanamayacak. Çal Belediyesi bu projeye büyük destek veriyor. Bölge tarımla gelişecek çünkü başka alternatif yok. Tarım için elverişli bir bölge. Çal’da mini bir tarım kent modeli hayata geçiriliyor. Artık Türkiye’nin önemli ihracat şirketleri Çal’a gelerek alanları geziyor. Pazar sıkıntısı yaşanmayacak. Bu projenin doğru olduğunu göstermek için Çal’da bir araya gelerek büyük bir tanıtım organizasyonu yapacağız” dedi.
Üreticiler seralardaki ilk biber hasadını yapmanın sevincini yaşadı.

 

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER
google-site-verification: googlec87be216b4da8e4b.html
denizli haber