SARAYKÖY’DE BİR İLK

SARAYKÖY’DE BİR İLK

3 Kuzen Yılmaz Çetinkaya, Tuğberk Seçkin, Orçun Çetinkaya Sarayköy’de bir ilke imza attı.

GÜNCEL - 2019-03-04 15:10:55

Anatolia isminde bir tarım şirketi bulunan 3 ortak kuzen Aşağı Mahelle’de 10 dönümlük sera üzerinde muz yetiştiriciliğine girişti.

Bizde Anatolia’ya gidip muz fidanlarını yerinde gördük. Tuğberk Seçkin ve Ziraat mühendisi Cansu Kara’dan sizler için bilgi aldık.

Tuğberk Seçkin ile fikir üzerine sohbet ettik. 

Tuğberk Seçkin, "Ailemizin genç arkadaşları farklı işlerden diğer ortağım eczacı, diğer ortağımız Almanya’da 3 Ortak kuzen, bir tarım işletmesi kurduk. Amacımızda ‘Sarayköy’deki tarımcıların çoğu kendi ürünlerini üretir ve en son kullanıcıya aracılarla satılır. Dolandırılır, doğru fiyata satılamaz.’ Bu bir sorun, bir tarım şirketi olarak bunun önüne geçmek için böyle bir şirket kurduk. Tabi bu çok büyük bir güç gerektiriyor. Bunu bağlamak ve birazda ne yaptığımızı insanlara anlatmak için örnek bir yerimizin olması gerekiyordu. Biz o yüzden Sarayköy’deki tek kurulu serayı satın aldık ve onu değiştirdik. Muz ürününde karar kıldık. Sarayköy’de olmayan bir şey , satışı kolay olur. İnsanlara da örnek olur düşüncesiyle muz ürününü yetiştirdik. İlk ürünümüzü haziran ayı içerisinde alacağız. Sarayköy’de olabildiğince zor oldu. Sıcak su bulamadık. Çalışacak kişi bulamadık. Mühendisleri dışarıdan bulduk. Bence değdi. Güzel oldu. Fikir aslında bir tarım şirketine dönüşmek ve buradaki çiftçilerin ürünlerini daha çok para kazabilecek şekilde alıp daha nitelikli bir şekilde satmak. Ana fikir bu."

Çevrenizdekilere muz yetiştireceğiz dediğinizde tepkileri nasıl oldu?

Bölge nitelikli ama endüstriyel tarıma çok fazla yatırım yapmıyor. O yüzden çevremizdekilere ilginç geldi. Biz insanlara muzun sadece Mersin Anamur’da yetişen bir şey olmadığını göstermeye çalıştık. Örnek olsun diye Sarayköy’de denemek istedik. İstiyoruz ki Sarayköy ovasında daha çok sera yapan olsun. Hangi ürün olduğunun hiçbir önemi yok.

Muz dışında yetiştirmek istediğiniz bir ürün var mı?

Tropikal Jack meyvesi olabilir. Bir ara altın çilek denemiştik. Biz farklı şeyler denemeyi seviyoruz. Bir kuzenim Almanya’da ben de İstanbul’da yaşayınca bağlantılarımız güzel oluyor. Daha iyi daha rahat araştırmalar yapabiliyoruz.

Aşağı Mahalle’de 10 dönüm sera üzerine bundan tam 9 ay önce 1800 muz fidanı Antalya’dan getirilip ekilmiş.

Muz sıcak iklimde yetiştiği için seranın içinin sabit bir sıcaklıkta olması gerektiğini belirten Cansu Kara, “ Sarayköy’de muz yetiştirmek beni çok heyecanlandırdı. Sık sık fuarlara gidiyoruz. Antalya’ya seraları ziyaret ediyoruz. Oradaki ziraat mühendisleri ile iletişim halindeyiz. Her ay muz fidanlarımızı kontrole geliyorlar. Muz diğerlerine göre daha dayanıklı ve çabuk hastalanmıyor. Sürekli işçilik gerektirmiyor. Mineral gübreler kullanıyoruz. Yeraltı suyu kullanıyoruz. Sondajdan su geliyor. Daha sonra sular çok kireçli olduğu için arıtılıyor. Ardından damlama sistemi ile bitkilerimize ulaşıyor. Üreteceğimiz muzun cinsi ‘Bodur azman” 9 ayda 3,5 metre uzadılar. 15 aylık olduğunda hasatı gerçekleşecek. Muhtemelen haziran ayı içerisinde hasatımızı yapacağız. 75-80 ton arası hedefimiz var." 

“HAYALLERİMİZ VAR”

“Hedefimiz hasatımızı Antalya’daki ürün miktarı ile bir tutmak. Bir depo yapacağız. Orada muzlara kuru hava vererek sarartma işlemi yapacağız.” dedi.

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER
google-site-verification: googlec87be216b4da8e4b.html
denizli haber