AVUKAT ÜLKÜ ERDOĞAN İLE KADIN KADINA

AVUKAT ÜLKÜ ERDOĞAN İLE KADIN KADINA

Sarayköy’ün başarılı avukatlarından Ülkü Erdoğan ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için buluştuk.

GÜNCEL - 2019-03-07 19:37:35

8 Mart Dünya Kadınlar Günü hakkında ne düşünüyorsunuz?

- Böyle günlerde kadınlar kendilerini daha önemli hissediyorlar. Özellikle meslekte belli bir seviyeye gelmiş olan kadınlar böyle günde hatırlanmaları onları onure ediyor.

İlçemizdeki kadınların iş hayatındaki rolü nedir, sizce yeterli mi?

- Sarayköy’de bu hususta kadınlar aktif rol sergilemekte gerek serbest meslek, gerek ticari faaliyetler gerek memuriyet anlamında rahat rahat işlerini yapabiliyorlar ve çoğunlukta da gördüğüm kadarıyla gözlemlediğim kadarıyla mesela banka müdürlerimiz, nüfus müdürümüz, PTT müdürümüz, Tarım Kredi müdürümüz hepsi kadın. Yani bu anlamda iyi yerler kadınlarımız aktif rol oynamakta. Sevindirici.

Kadınların toplumdaki yeri ve önemi hakkında görüşleriniz neler?

- Kadın toplumun olmazsa olmazlarından zaten. Toplumumuzda kadının elinin değdiği her şey bana göre güzelleşiyor.

İlçemizdeki kadınlar size daha çok hangi vakalarla geliyor?

-İlçemizdeki kadınlar şiddete maruz kalıyorlar, psikolojik olabiliyor, fiziki olabiliyor. Genelde ekonomik güçlük çeken aileler çatırdamalar başlıyor. Bunlarda ilişkilere yansıyor. Erkekler fiziki olarak biraz daha güçlü olduğu için kadınlar bu hususta daha mağdur oluyor. Bu sebeple şikayetlerini dile getiriyorlar.

Bir kadın olarak sizce haklarımızın ne kadar bilincindeyiz?

- Toplumumuzda bir kadın olarak haklarımızın ne kadar bilincinde olduğumuz sorusu şöyle geçenlerde bizde değerlendirdik bunu birkaç arkadaş oturduğumuzda biz tabi hukuk mezunu olduğumuz için biraz daha bilme fırsatımız oluyor. Bize öğretiyorlar. İnsan olarak haklarımızı bilmiyoruz. Eğitimlerle bu sorunun üstesinden gelebiliriz.

Eşinden şiddet gören kadınlar sizce ilk olarak ne yapmalı?

-Pek çok kadın eşinden şiddet görüyor. Dile getirmek istemiyorlar. Eşinden şiddet görüyor aslında. ‘elalem ne der?’ baskısı var bizde. İçlerine atıyorlar ama bu bir şekilde patlıyor. İlgili kolluk birimlerine müracaat edebilirler. En sağlıklısı o.

Kadınlara uygulanan psikolojik şiddet hakkında ne düşünüyorsunuz?

-Kadınların tabi geri planda kalmasına neden oluyor. Kendilerine olan güvenleri kalmıyor. Kendine güveni kalmayan insan da bir şekilde kendini kapatıyor ve ne kendisine faydası ne ailesine faydası ne de topluma faydası oluyor.

Kadınların haklarının yeterince korunduğunu düşünüyor musunuz?

-Tamamen korunması söz konusu olamaz. Yasalar korunması hususunda her geçen gün daha da olumlu bir şekilde kadınların haklarının korunmasına yardımcı oluyor. Kadınlar iş hayatında ne gibi zorluklar yaşıyor?

-Çalışma saatleri sıkıntılı olabiliyor çünkü kadın, bir eş bir anne, evde çocuğunun sorumlulukları var. Ev işleri yapmak zorunda. Yemeğini, ütüsünü, çamaşırını, bunları yapmak zorunda. Başarılı olmak istiyorsa iş yerinde yoğun bir şekilde çalışmak zorunda. Bu nedenle kadına bütün bunlar engel.

‘Kadın’ olmanın zorlukları nelerdir? - Bir kadın olduğum için çok zorluk çekmedim. Toplumumuzda hep ikinci plana atılıyoruz ya o sıkıntı tabi bastırılıyoruz. Bu da ön plana çıkmamıza engel oluyor.

Bugüne kadar kadın olduğunuz için başınıza gelen bir olay var mı? Paylaşmak ister misiniz?

- Mesleğimizi icra ederken sıkıntılarını yaşıyorum. Bir hacize gittiğimizde tabi bir kadınsın. Saldırgan davranışlar sergileyebiliyorlar. Bunlar insanı korkutuyor, ürkütüyor.

Kız çocukları yetiştiren ebeveynlere ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

- ‘Eğitim’ hususunda madden manen tüm fedakarlığı yapmalarını öneririm. Fedakarlık yaptıkları müddetçe eğitimli bireyler yetiştirirler ve eğitimli bireylerde her zaman kendi haklarını fazlasıyla savunabilirler. Tüm Kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü Kutluyorum. İşlerinde her zaman başarılı olmalarını diliyorum.

Avukat Ülkü Erdoğan’a misafirperverliği ve güler yüzlü karşılamasından dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER
google-site-verification: googlec87be216b4da8e4b.html
denizli haber